Različne možnosti izvedbe in uporabe zahtevajo, da postavitev štedilnika ni mogoča brez priprav in načrtovanja strokovno usposobljenega pečarja. Poleg tega mora biti naprava pravilno dimenzionirana glede na namen (kuhanje, gretje). Tako je pomemben kriterij velikost kuhalne površine. Do šest oseb se upošteva velikost kuhalne plošče v dimenziji 55 x 50 cm, do 10 oseb 65 x 50 cm. Za velikost pečice delimo velikost kuhalne površine z 12. S tem dobimo velikost pečice v kubičnih cm. Visoko ognjišče za peči ni nujno potrebno. Višina ognjišča naj bi od robu pečice bila 16 do 20 cm. Tako se kuhalna površina enakomerno ogreva. Vlek pod kuhalno ploščo mora biti vključno z odlaganjem pepela visok 8 cm. Potrebno je premisliti v kolikšni meri bo štedilnik igral vlogo ogrevalnega telesa v hiši in kako smiselno se dopolnjuje z lončeno pečjo. Naj bo peč izpeljana skozi steno, da bo ogrevala tudi sosednji prostor. Možno je planiranje peči za napeljavo do 15 kW. |