Kakšen
les je primeren za kurjenje peči
Ogrevajte
izključno z drvmi,sušenimi na zraku, z maksimalno vlago 20%.
Najboljše
je če je les sekan v času med decembrom in februarjem in takoj pred shranjevanjem tudi cepljen. Sušenje lesa bo tako bistveno hitrejše.
Drva
naj bi se pred kurjavo 2 do 3 leta zračila, zaščitena pred dežjem in vlago. Po 2 do 3
letih sušenja les še vedno vsebuje 15 do 20 % vlažnosti. Taka drva odlično izgorevajo
(gorijo) in to z malo škodljivimi snovmi (okolju prijazno!).
Drva
se najbolj optimalno sušijo pod pokrito streho v zračni drvarnici. Najboljše
shranjevanje so “križno” zložena polena.
Ne
shranjujte svežih drv v kleti! Tam se les ne more posušiti, pač pa zastara. Le
popolnoma posušen les se lahko shranjuje v dobro prezračenih kletnih prostorih.
Drv
se prav tako ne sme nikoli hraniti v plasičnih vrečah. Les potrebuje zrak in
“prepih” za sušenje.
Različne
vrste lesa imajo različno toplotno vrednost. Kdor kupuje les po teži, ima najboljše
možnosti pri iglavcih – vendar mora biti že posušen les! Kdor kupuje les za kurjavo
lončenega kamina odmerjeno po kubičnih metrih, za tega je najbolši les listavcev.
Hrastovina
in bukovina imata najvišjo toplotno vrednost glede na volumen. Kubični meter zračno
sušenega lesa listavcev s 15% vlago – to je približno 450 kg lesa – vsebuje toliko
toplotne energije kot 210 l kurilnega olja oz. 385 kg briketov rjavega premoga. Toliko
fosilne energije je prihranjeno, če namesto z kurilnim oljem ogrevate lončen kamin z
lesom.
Vedno
se točno držite navodil za uporabo. Strogo prepovedano je kuriti odpadni material!
NAPAKE
PRI KURJENJU LESA
Napake
pri izbiri goriva: pri kurjenju in ogrevanju z relativno vlažnim lesom (več kot 20%).
Poškodbe: nastaja zelo veliko dima (temen, zadušljiv dim) še dolgo po kurjenju.
Izparevanje v lesu zadržane vode potrebuje veliko energije, zaradi česa ne doseže prave
izgorevalne temperature, moti dimne pline, ki zato nepopolno izgorevajo v okolje. Les se
mora sušiti najmanj 2 leti. Posekan les, pripeljan iz gozda, je potrebno razžagati in
razcepiti (polena). Če je les razcepljen, se dalj časa ohrani njegova toplotna vrednost.
Mora biti zračno shranjen, predvsem ne na vlažnih tleh!
Talna
vlaga je ravno tako škodljiva kot zračna. Tla podložite s ponjavo ali paleto proti
talni vlagi. Tako bo trohnenje lesa preprečeno. Izgorevanje smeti in ilustriranih revij
ali celo iverke je načeloma slabo in prepovedano. Solne kisline in težke kovine, fenol,
formaldehid, dioksid in veliko drugega obremenjuje dimnik in okolje.
Ostale napake: če je v kurišču preveč goriva (drva) oz. preveč vlažen les, ogenj
ne more vzplamteti, nastane veliko dima, drva ne zagorijo, dim ne gre v dimnik, pač pa
nazaj v prostor.
-
če kurimo s predebelimi poleni, nam ogenj lahko ugasne, polena naj bi imela premer od
7-10 cm, pri kurjenju takih polen dosežemo tudi najboljši izkoristek peči.
Nazaj |